• ✔ Auktoriserad återförsäljare & hudterapeut

  • ✔ Fri frakt* 

  • ✔ Snabb leverans

Tonårsakne

Köpa

Hudtyp

Hudtillstånd

Hudproblem

Förväntat resultat

Märken

Produkttyp

Kategorier

Rensa filter
Populära hudvårdsprodukter
Vi tipsar om

Tonårsakne hudvård bild 87

Hudvårdsrutin för Tonårsacne

De flesta tonåringar får en lindrig till måttligt svår akne med fet ansiktshy, komedoner och ytliga inflammatoriska papulopustler, som är lokaliserade i ansiktet och enstaka på bålen. När acne läker kan det uppstå post akne ärr, vilket är vanligast efter djupa pustler och cystor. Sådana ärr är svårbehandlade. För att motverka och minska tonårsakne kan man följa upp hudterapeutens rekommendationer om hudvårdsrutin och komma regelbundet på behandlingar. Tonårsakne går oftast över i 18- till 20-årsåldern.

Vad orsakar akne i tonåren?

För att förstå vad tonårsakne kommer från måste du veta hur huden fungerar. Porerna i huden innehåller talgkörtlar. När du når tonårsålder är det en ökning av könshormoner vilka kallas androgener. Överskott av hormoner gör att dina talgkörtlar blir överaktiva, förstorarade och producerar för mycket talg. När det finns överflödigt talg, blockeras porer eller hårsäckar av hudceller. En ökad utsöndringen av talgkörtlarna leder till en överväxt av bakterier som kallas Propionibacterium acnes.

Om blockerade porer blir infekterade eller inflammerade bildas en acne - en röd fläck med ett vitt huvud i mitten. Om porerna täpper och stänger får du tonårsakne. Svarta prickar bildas när porerna är tilltäppta med talg, men förblir öppna, den övre ytan på denna sebaceous "plugg" har en svartaktig nyans på grund av oxidation, luftexponering. När bakterier växer i en blockerad poren kan en pustel dyka upp, vilket betyder att finnen blir röd och öm. Cystor bildas när blockering och inflammation uppstår djupt inne i porerna. De skapar stora, smärtsamma klumpar under hudens yta. Hormonförändringar förknippade med menstruationsperioder kan utlösa tonårsacne. 

Det finns andra yttre faktorer som orsakar tonårsakne. De inkluderar användning av för tjocka ansiktscremer och olämpliga hudvårdsprodukter för hudtypen.

Balsam och hårmasker som får kroppens ångade hud kan provocera bildning av akne på rygg, nacke, axlar och bröst. Kläder som gnider huden kan också göra det värre, särskilt sportkläder som du inte tar av efter träning.

I svåra fall av tonårsacne behöver man besöka hudläkare.

 

 

 

Våra populära artiklar

Hudvårdsprodukter mot finnar Vad är fördelar med enzympeeling? För vem passar PRX-T33? Varför ska man göra kemisk peeling? Vad gör Retinol i huden? Hur använder man Retinol?

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla

Information

Salongen

Webbutiken

SvenskaEnglish