• ✔ Auktoriserad återförsäljare & hudterapeut

 • ✔ Fri frakt* 

 • ✔ Snabb leverans

Akne & Kost

Akne & Kost bild 01

Kost mot akne - bota akne inifrån

I mitten av förra seklet kom forskare till slutsatsen att det inte finns något samband mellan bildandet av akne och kost. Denna åsikt fick stöd av hudläkare under de följande decennierna. Patienterna noterade dock själva sambandet mellan ätbeteende och aknesjukdomen. Den här artikeln presenterar aktuella bevis för ett samband mellan akne patogenes och kostintag av kolhydrater, mejeriprodukter, omega-3-fettsyror, antioxidanter, zink, vitamin A, E och C.

Vad triggar akne?

Låt oss först prata om vad akne är. Akne (acne) är en inflammatorisk hudsjukdom som orsakas av förändringar i talgkörtlarna och deras utsöndringskanaler med inblandning av hårsäckar i processen.

Det finns många olika orsaker till akneutslag och de alla ligger inuti människokroppen, eftersom hudens tillstånd direkt beror på inre organs hälsa och prestanda.

Orsakerna till utvecklingen av akne inkluderar hormonell obalans, nervös stress, immunsystemstörningar, vissa gynekologiska sjukdomar, intag av mediciner och kosttillskott inklusive undernäring och som ett resultat, sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Därför är det mycket viktigt att genomföra en omfattande diagnos av hela organismen innan du behandlar akne.

Gastrointestinala sjukdomar är en vanlig orsak till akne

Väldigt ofta sjukdomar i mag-tarmkanalen provocerar akne. Det har länge fastställts att hudens kvalitet direkt beror på näringskvalitet. Om kosten är mättad med kolhydrater och det finns få aminosyror och omega-fetter i den då finns det en ökad utsöndring av talgkörtlarna.

Dessutom med felaktig kost skapas en stor belastning på levern. Det blir svårt för levern att utföra alla sina funktioner för att avgifta kroppen. Huden tar på sig en del av ansträngningen eftersom huden också är ett utsöndringsorgan. Således uppträder sjukdomar i matsmältningssystemet mycket ofta i ansiktet. Ganska ofta diagnostiseras patienter med akne med gastrit, tarmdysbakterios och andra sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Diet för akne är en integrerad del av behandlingen

För att bli av med akne måste du minska fetthalten i huden och bidra till att talgkörtlarna förträngs. Detta kommer att kräva användning av hudvårds- och medicinska produkter och hudvårdsbehandlingar i kombination med rätt näring. Dieten för akne syftar till stor del på att minska konsumtionen av fetter, socker samt att öka intaget av fibrer, vilket leder till normalisering av matsmältningen och en betydande förbättring av hudtillståndet. Dessutom förbättrar rätt utvalda livsmedel och regelbundna måltider immunförsvaret vilket hjälper kroppens naturliga kamp mot hudinflammationer och andra sjukdomar.

Vad ska man undvika att äta när man har akne?

Alla vet att rökning och alkohol orsakar berusning av kroppen och bidrar till försämring av huden. Men vissa vanliga livsmedel kan även orsaka akneutslag hos vissa människor.

Aknediet innebär avvisande av all mat som ökar nivån av glukos och kolesterol i blodet, såväl som de rätter som kan förbättra talg- och svettkörtlarnas arbete. Detta rekommenderas att utesluta från kosten:

 • Sötsaker, godis;
 • mjölk (laktosinnehållande);
 • alkoholhaltiga drycker;
 • snabbmat och halvfabrikat;
 • kolsyrade drycker, starkt te, kaffe;
 • starka kryddor;
 • ketchup och såser;
 • fett kött och fisk samt rökt kött från dem;
 • stekt potatis;
 • mjöl och stärkelsehaltiga bageriprodukter.

När dessa livsmedel konsumeras ökar mängden gifter i blodet, vilket kroppen kommer att försöka ta bort. Inklusive genom porerna på huden i ansiktet och kroppen. Detta kommer att bidra till utvecklingen av akne.

Det finns ett antal studier som har funnit att i regioner där kosten domineras av vegetabiliska livsmedel med ett minimalt innehåll av animaliska fetter, är nivån av akne lägre än det globala genomsnittet. Dessa studier liksom många andra indikatorer ledde till slutsatsen om sambandet mellan kosten och akne i ansiktet och på kroppen.

Vad triggar akne kost bild 02

 

Socker och raffinerad mat är din huds största fiender

Kost & akne - skadan av socker

Studier har visat att svårighetsgraden av akne är förknippad med mat som innehåller mycket socker. Det glykemiska indexet, som har använts sedan 1981 inom medicin, är en etablerad kvantitativ enhet som avspeglar hastigheten på matnedbrytning såväl som förändringen på nivåer av glukos och insulin i blodplasma. Läs mer om GI på livsmedelsverkets hemsida. Mat med lågt GI inkluderar grönsaker och spannmål, medan livsmedel med högt GI är mer raffinerade kolhydrater som chips, bakverk eller mat gjord på vitt mjöl.

Därför det första som rekommenderas är att ge upp överdriven konsumtion av godis. Det har bevisats att socker och raffinerad mat bidrar till ackumulering av insulin. Detta leder till en överskottsmängd av androgener (manliga hormoner), vilket ökar produktionen av talg, täpper till porerna och sedan när bakterier ansluter sig uppstår akne. När man följer en diet med lågt glykemiskt index, återgår androgennivån till det normala.

Således bekräftar resultaten som erhållits i alla arbeten och studier av forskare runt om i världen att en låg kolhydratbelastning kan förbättra hudtillstånd vid akne.

 

Hudvård mot akne Tonårsakne hudvård

Kost & akne - skadan av socker bild 04

 

Mejeriprodukter ökar talgproduktionen

Mjölk har ett högt innehåll av laktos - mjölksocker vilket också leder till en ökning av blodsocker och insulinnivåer. Detta stimulerar produktionen av talg och hyperkeratinisering av seborroiska zoner. Men svårighetsgraden av akne beror inte bara på konsumtionen av mejeriprodukter, utan också på deras typer.

Tips: Hudterapeuter rekommenderar att inkludera laktosfria produkter i kost vid akne.

Kost & akne - Gluten

Gluten - ett hinder i tarmens arbete

Vete, råg, havre, korn och produkter som härrör från dem, d.v.s. mjöl och mjölprodukter, pasta, vitt bröd och andra produkter innehåller gluten vilket kan störa tarmarnas funktion.

Kaffe bidrar till akne

Kaffe stimulerar produktionen av hormonet kortisol som är ett stresshormon och har en skadlig effekt på leverfunktionen. Kaffe ökar också dramatiskt glukosnivån (socker) i blodet. Därför i de flesta fall leder ökning av kortisolnivåerna till uppkomsten av akne. Det är mycket bättre att vägra kaffe vid behandling av akne.

Kost & akne - Gluten och kaffe bild 07

 

Vad ska man äta för att minska talgproduktionen / akne?

Kosttips för att undvika akne:

Vatten är källan till din hudhälsa.

Med vilken diet som helst är det extremt viktigt att följa vatten dricksregimen. Vatten är den viktigaste källan till liv på jorden och hälsan för var och en av oss. Vatten är direkt involverat i ämnesomsättningen för att minska de skadliga effekterna av gifter på kroppen. Vatten påskyndar avlägsnandet av gifter från kroppen. Vilket i sin tur hjälper till att bekämpa akne. Mineralvatten tar ut toxiner, vilket hjälper huden att återhämta sig på cellnivå. Vatten främjar också absorptionen av näringsämnen som erhålls från mat, och som ett resultat förbättrar det hudens kvalitet och dess återfuktning.

Vitaminer C, A, B och E - hjälpare i kampen mot akne

Vilken vitamin är bra mot akne?

För att öka hudens förmåga att regenerera och förbättra immunsystemets funktion är det nödvändigt att kosten är rik på olika vitaminer och mikroelement.

För att öka nivån av kollagen vilken är ansvarig för hudens elasticitet och dess förmåga att regenerera, bör livsmedel med hög halt av C-vitamin, såsom vinbär, paprika, broccoli, blomkål, surkål finnas i kosten. Vitamin A och E i sin tur är ansvariga för hudens elasticitet och hälsa. Livsmedel som innehåller mycket dessa vitaminer såsom nötter, morötter, spenat, pumpa, gröna och orangefärgade grönsaker och frukter bör också inkluderas i kosten vid akne.

Vitamin C, A och E är också kraftfulla antioxidanter. Låga nivåer av antioxidanter minskar hudens förmåga att rensa upp fria radikaler som orsakar akne.

För ett bra hudtillstånd är vitamin B

Antioxidanter - pålitligt hudskydd

Forskare fortsätter att utforska rollen av flavonoider med antioxidantegenskaper i kampen mot akne. Till exempel har forskare funnit att en antioxidant som finns i grönt te och hjälper till att minska talgproduktionen. Blomman av Impatiens balsamina innehåller flavonoiderna camperone och quercetin som har en bakteriedödande effekt mot Propionibacterium acnes. Det välkända fytoalexin resveratrol som finns i skalet på röda druvor, nötter, mullbär, gran och eukalyptus har samma egenskaper.

mycket viktigt. Den finns i kål, bovete, baljväxter och lever.

Akne kost - vitaminer mot akne bild 07

 

För att motverka akne inkludera mat som är rik på selen och zink i din kost.

Förhållandet mellan zink och selen i kroppen spelar en viktig roll. Dessa spårämnen är involverade i strukturen av cellmembran, har en reparerande effekt. Zink är ett viktigt element för hudens funktioner. Zink har en antibakteriell effekt mot Propionibacterium acnes. Studier har visat att användningen av zink vid svår akne förbättrar hudens tillstånd. Baljväxter, skaldjur, pumpafrön, nötter innehåller en stor mängd zink. Den maximala mängden selen finns i paranötter.

Omega-syror är avgörande för en frisk hud

Omega syror - kost vid akne

Det är nödvändigt att inkludera fisk i kosten för behandling av akne. 

Omega-syrorna som finns i linfrön har också visat sig vara viktiga. Fleromättade fettsyror omega-3 och omega-6 kan påverka den inflammatoriska processen vid aknebildning. En stor mängd omega-syror finns i fisk, vilt, grönsaker. Förhållandet mellan omega-6 och omega-3 fettsyror i mat som rekommenderas är 2:1.

Ja, för tillfället finns det väldigt få studier som har bevisat ett samband mellan konsumtion av omega-3 och omega-6 fettsyror och utvecklingen av akne. En studie från 1961 fann ett samband mellan att äta stora mängder fisk (en källa till omega-3-fettsyror) och minskad uppkomsten av akne. En nyare studie (2008) visade att ett omega-3-tillskott minskade svårighetsgraden av akne och förekomsten av inflammatoriska element, samt förbättrade hudens tillstånd.

Diet vid akne - antioxidanter och omega syra bild 08

 

Råa grönsaker är den bästa källan till fiber

Fiber är en viktig del av aknedieten. Fiber hjälper till att ta bort gifter och andra skadliga ämnen från kroppen. Livsmedel med höginnehåll av fiber är kända för alla - dessa är råa grönsaker, frukt, nötter, linfrön, bovete.

Quinoa mot akne

Quinoa är en mycket intressant, unik produkt rik på fiber, men fortfarande lite känd. Quinoa kallas till och med för "guldkornet" på grund av dess unika egenskaper. Quinoas närmaste släktingar är spenat och rödbetor. Bladen och unga skott av quinoa äts också som grönsaker. Quinoa är glutenfritt, vilket också är mycket viktigt vid behandling av akne. Quinoa innehåller en stor mängd av ett unikt vegetabiliskt protein. Lysin, som också ingår i quinoa, hjälper till att påskynda läkningen av vävnader. Den påskyndar processen för hudreparation vilket är mycket värdefullt vid behandling av akne och olika andra hudskador. När det gäller fosforhalten är quinoa jämförbar med många typer av fisk.

Dessutom är produkten rik på fytinsyra. Fytinsyra hjälper till att sänka kolesterolnivåerna och därför minskar talgproduktionen. Quinoa innehåller olika mineraler såsom magnesium, kalium, järn, kalcium, zink och vitamin B och E, som mättar och ger näring till hudceller, förbättrar kvaliteten på hud och hår.

Du kan äta quinoa i form av spannmål, såväl som i soppor och sallader. Tack vare sin sammansättning är quinoa först och främst en kraftfull allmän tonic som ger energi, styrka och hälsa i vårt aktiva liv. Inre hälsa är nyckeln till yttre skönhet.

Kost vid akne - grönsaker bild 09

 

Korrekt kost bör följas både under behandling av akne och fortlöpande för att bibehålla huden i ett friskt, strålande, klart tillstånd.

2023-01-11 av Andrew N

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla

Information

Salongen

Webbutiken

SvenskaEnglish