• ✔ Auktoriserad återförsäljare & hudterapeut

 • ✔ Fri frakt* 

 • ✔ Snabb leverans

Akne

Akne – orsaker och behandling bild 001

 

Akne i ansiktet - orsaker och behandling

Akne, pormaskar, finnar - detta problem har många namn, vilket inte minskar önskan att bli av med akne så snart som möjligt. Vi tar reda på orsakerna till akne för att kunna hantera dem mer effektivt.

 1. Orsaker till akne
 2. Olika typer av akne
 3. Akne och olika hudtyper
 4. När ska man vända sig till läkare
 5. Ingredienser mot akne
 6. Behandlingar mot akne
 7. Hur man hanterar akne hemma

 

  Orsaker till akne

  En av de främsta orsakerna till akne är ökad fet i huden. Det är hyperaktiviteten i talgkörtlarna som kan leda till svarta prickar på näsan och även till sådant stora besvär som akne. I de flesta fall beror ökad aktivitet av talgkörtlarna på inre orsaker men det finns undantag från varje regel.

  Hormoner

  Hormonell obalans anses vara den främsta orsaken till akne i ansiktet. Ökad talgkörtlarnas aktivitet kan utlösas av manliga könshormoner, androgener. Det spelar ingen roll deras koncentration och kvantitet i blodet, utan förhållandet till talgkörtlarna. Talgkörtlarna bokstavligen lockar androgener till sig. Som ett resultat av dessa relationer börjar talgkörtlarna arbeta till fullo.

  Processen är särskilt snabb under puberteten, då hormonella förändringar sker i kroppen. Därför drabbar akne oftast tonåringar och ungdomar under 25 år. Personer med oljig hy löper högre risk.

  Genetik

  Det antas att typen av hud och talgkörtlarnas känslighet för manliga hormoner ärvs. Om en av föräldrarna har fet hud och hade akne i tonåren då är du och dina barn riskerar att drabbas av detta.

  Matvanor

  I decennier har det diskuterats om det finns ett direkt samband mellan akne och kosten. Vissa experter anser att kosten har liten effekt på hudens fethet och utslag av akne, medan andra hävdar motsatsen. Vissa människor noterar förvärringen av akne när de äter vissa mat. Det kan vara följande produkterna:

  • raffinerade kolhydrater (vitt mjöl, bearbetat ris, majsflingor);
  • socker i alla dess former och sockerhaltiga produkter inklusive frukt och allas favorit - smoothies;
  • mejeriprodukter, inklusive ost.

  Orsaker till akne på ryggen bild 04

  Trots det faktum att frågan om lämpligheten av en hälsosam kost för aсne fortfarande är öppen, rekommenderar läkare ofta att patienter anpassar sin kost för effektivare behandling och hållbara resultat.

  Sjukdomar

  Eftersom aktiviteten hos talgkörtlarna regleras av könshormoner kan aсne mycket väl tyda på vissa sjukdomar i det endokrina systemet. Sjukdomar i matsmältningssystemet enligt nya uppgifter är mindre benägna att orsaka överdriven fethet och akne men de kan förvärra svårighetsgraden av inflammatoriska processer.

  Stress

  Stress påverkar hela kroppen och hudens tillstånd negativt. Hos personer med fet hudtyp kan stress i vissa fall framkalla ökad talgproduktion och förvärring av akne.

  Fel hudvård

  Medan talgkörtlarnas aktivitet och akne besvär är naturligt kopplade, kan smink och hudvårdsprodukter också förvärra akne hos personer med fet och kombinerad hudtyper. Vid akne undvik:

  • för oljiga/feta krämer och täta texturer av hudvårdsprodukter,
  • smink & hudvårdsprodukter baserade på mineral- och silikonoljor samt vaxer.

  Sådana produkter täpper till porerna och förhindrar fritt utsläpp av talg.

  Yrke

  Hos personer som är i konstant kontakt med petroleumprodukter eller byggdamm kan akne uppträda på grund av tilltäppta porer i samband med yttre faktorer. Du kan behandla dem på två sätt:

  • byta yrke,
  • observera noggrant hygienen och använd speciell skyddsutrustning.

  Akne är en kronisk inflammatorisk sjukdom i talgkörtlarna som uppstår på grund av deras tilltäppning och ökad produktion av talg.

  Talgkörtlar finns över hela huden förutom handflatorna och fötterna. De är tätast belägna på ansiktet. Fet hud är mer benägen att utveckla akne men torra hudtyper kan också få akne.

   

  Olika typer av akne

  Storleken, antalet och djupet på talgkörtlarna varierar kraftigt. När de fungerar normalt stiger talg fritt upp till hudens yta och smörjer in den med ett tunt lager och bildar en naturlig skyddsfilm. Om talg produceras i överskott eller dess sammansättning och konsistens förändras till exempel blir mer trögflytande, då kan talgkörteln inte längre trycka ut det.

  Talgen som har fastnat halvvägs tillsammans med döda celler bildar en talgpropp. Egentligen är detta en komedon eller akne.

  Komedoner är olika. De skiljer sig åt i djup, färg, närvaro eller frånvaro av en inflammatorisk process.

  Öppna komedoner

  De kallas för pormaskar eller blackheads. Faktum är att kännetecknet för öppna komedoner är deras mörka färg. Den svarta pricken är spetsen på talgproppen. Öppna komedoner anses vara de mest ofarliga, eftersom de lätt och fullständigt tas bort under rengöringsbehandling av en hudterapeut. Öppna komedoner blir inte inflammerade om åtgärder vidtas i tid.

  Stängda komedoner

  Stängda komedoner kallas också för whiteheads. De som ser ut som vita kulor under huden som liknar hirs. Det är ansamlade talg som inte har någon utväg. Orsakerna till uppkomsten av whiteheads är desamma.

  Olika typer av akne bild 02

  Till skillnad från pormaskar är det mycket mer sannolikt att whiteheads förvandlas till finnar. Tilltäppta talgkörteln som inte har tillgång till hudens yta har en idealisk miljö för reproduktion av bakterier och uppkomsten av inflammatoriska processer.

  Papler

  Papler är röda täta gupp som stiger över huden. En papel är den vanligaste finnen utan ett purulent huvud. Ofta är papler resultatet av inflammation i talgkörteln.

  Pustler

  Akne krönt med en purulent vesikel (huvud). Liksom papler är dessa inflammatoriska delar av akne. Röd fläckar kan bildas på deras plats sen men de lämnar vanligtvis inga ärr.

  Knutar

  Knutar är djupa inflammatoriska element som kallas för inre eller subkutan akne. Stora, täta och smärtsamma vid beröring, de passerar sällan utan konsekvenser. Knutar kan lämna ärr och pigmentering.

  Rosa / röda pormaskar

  Orsakerna till bildandet av röda eller rosa pormaskar är inte förknippade med ökad talg och akne. Detta är ett tecken på rosacea - en hudsjukdom som kännetecknas av förändringar i kärlväggen och inflammation i huden. Rosacea är lokaliserad på näsan, kinderna, pannan, hakan. Rosacea förekommer oftast hos vuxna med ljus hud och framträder i form av rodnad och synligt vaskulärt nät.

   

  Akne & olika hudtyper

  Trots det faktum att akne förknippas med ökat talgproduktionen kan akne inträffas även hos ägare av normal hud.

  Akne - Normal hud. 

  Akne uppstår sällan, förutom fall när de uppstår i bakgrunden av regelbundna månatliga svängningar i hormoner. Enstaka komedoner kan dyka upp några dagar innan menstruationscykeln börjar och sedan försvinna spårlöst.

  Hudvård för normal hy

   

  Akne - Blandad hudtyp. 

  Akne och finnar kan uppstå på feta områden i den så kallade T-zonen. Oftast går det inte längre än svarta prickar på näsan och små utslag innan menstruationen börjar.

  Hudvård för Blandad hy

  Bästa akne behandling bild 07

   

  Akne - Oljig hud. 

  Naturen har belönat oljig hud med förmågan att producera en stor mängd av talg. Ägare av fet hud bör alltid hålla koll på att förhindra att komedoner övergår till inflammatoriska finnar och för att inte låta inflammation spridas i bredd och djup.

  Hudvård för fet hy

   

  När ska man träffa en läkare

  Vanligtvis springer man till läkaren när hen inser att det inte går längre att hantera problemet på egen hand. Men även det första och enklaste stadiet av akne kräver ett kompetent tillvägagångssätt och expertråd. Regelbunden ansiktsrengöring och anpassat hemvård hjälper till att bli av med akne, komedoner och finnar. I måttliga och svårare former av akne krävs hjälp av en hudläkare som kommer att ordinera komplex terapi och medicin.

  Det största misstaget är att tro att akne kommer att försvinna av sig själv. Brist på snabb akne behandling kan leda till uppkomsten av ärr och pigmentering, som är svåra att ta bort.

   

  Ingredienser mot akne

  Omfattande behandling av akne innebär användning av läkemedel för både extern och intern användning. Nedan är en lista över de mest effektiva ingredienserna i aktuella hudvårdsprodukter.

  Salicylsyra

  Det främjar utflödet av talg och eliminerar av talgproppar, har en antiinflammatorisk och exfolierande effekt.

   

  Vitamin A

  Vitamin A minskar produktionen av talg och reducerar hyperkeratos, har antiinflammatoriska egenskaper.

  Zink

  Torkar hudytan, förhindrar uppkomsten av inflammatoriska akneutslag.

  Vid vidare behandling av måttlig akne ordineras läkemedel för internt bruk: antibiotika, antiandrogener, koncentrerade former av vitamin A. Läkaren väljer ett individuellt behandlingsprogram som kombinerar hudvårdsbehandlingar och mediciner.

   

  Bästa akne behandling

  Det finns inte så många effektiva hudvårdsbehandlingar som direkt syftar till att bekämpa akne men de är tidstestade och har bevisat sitt värde.

  Manuell rengöring

  Det är ett måste för komedoner och ytlig akne. Djup porrengöring har en uttalad estetisk och förebyggande effekt. Idag finns det professionella hudvårdsprodukter som förbereder huden så att rengöringen blir lätt och spårlöst. 

  Djupportömning och porrengöring

   

  Kemiska peelingar

  Vissa syror bekämpar inte bara hudens förtjockning (hyperkeratos), som stör normal talgsekretion, utan också bakterierna som förökar sig i talgkörteln och orsakar inflammation. Syrassammansättningen, koncentrationen och pH-nivån väljs individuellt av hudterapeuten. Vissa kemiska peelingar får utföras endast av läkare.

  Kemisk peeling mot akne, ackeärr

  Bästa akne behandling bild 03

   

  Laserbehandling

  Den uppenbara fördelen med laserteknik är den höga intensiteten och selektiviteten av exponeringen, vilket förbättrar det slutliga resultatet. Laserbehandlingar baseras på en process som kallas selektiv fototermolys. Kärnan i laserbehandlingen är att strålar dödar bakterierna som orsakade inflammation och därefter även ärrbildning. Termisk exponering utlöser immunprocesser i huden. Deras aktivering leder till en ökning av kollagenproduktionen, ärr försvinner, porerna blir mindre och hudtexturen blir mjukare.

  Fraktionerad laser akne, acneärr

   

  Hur man hanterar akne hemma

  Akne kan inte botas helt med huskurer, men förebyggande och reparerande hudvård bör tillhandahållas.

  Rengöring för akne

  Rengöring mot akne finns i olika formaten geler, skum, mousser, krämer, enzympulver. Vid daglig användning förhindrar det bildandet av akne, eliminerar inflammatoriska processer.

  Ansiktsrengöring mot akne

   

  Ansiktsmasker mot akne

  Mineralmasker baserade på vit och grön lera kan inte påverka talgkörtlarna. Men de rengör hudens yta på djupet från fett och orenheter, minskar svullnad och lindrar rodnad. Vi har valt ut flera värdiga representanter för genren.

  Lermasker rengör huden grundligt men skonsamt och jämnar samtidigt ut dess yta genom att exfoliera döda hudceller.

  Ansiktsmasker mot akne

  Akne hudvård bild 05

   

  Akne kräm

  Välj fuktgivande krämer för problematisk hud. Glöm inte att återfukta ditt ansikte! Torr hud börjar släppa ut ännu mer talg.

  Akne kräm bör innehålla antiseptiska ingredienser. Dessa inkluderar salicylsyra och azelainsyra, zinksalter, kamfer. Dessa ämnen verkar aktivt på akneutslag, eliminerar inflammation och lindrar rodnad. 

  Akne kräm Akne solkräm

   

  Serum mot akne

  Akne Serum är utvecklat för att bekämpa akne, inflammation i talgkörtlarna och akneutslag. Det absorberas omedelbart och stoppar utvecklingen av akne.

  Serum mot akne

   

  SOS-produkter mot akne

  SOS spot-on-produkter hjälper till att lokalisera akne och lindra inflammation. Akne lotion har utvecklats speciellt för aknebenägen hud. Lotion mot akne klarar snabbt av oljig glans, återfuktar och tonar huden.

  Akne Punktbehandlare

   

  Du kan köpa professionell hudvård mot akne på beautyka.se! Kontakta våra konsulter för hjälp.

  2022-12-25 / Maiia N

   Akne image 01

  Produkten har blivit tillagd i varukorgen

  Gå till kassanFortsätt handla

  Information

  Salongen

  Webbutiken

  SvenskaEnglish