• ✔ Auktoriserad återförsäljare & hudterapeut

  • ✔ Fri frakt* 

  • ✔ Snabb leverans

Fakta om Hudvård

Hudtest Behandlingar Acne Rosacea Impetigo Eksem Psoriasis Pigmenteringar Melasma/Kloasma Lentigo

Tillbaka till fakta

Acne

Acne är ett hudtillstånd som kännetecknas av generellt oljig hy, förtjockad ytstruktur, öppna eller inkapslade pormaskar, mindre infammationer och/eller större bölder. 

Akne vulgaris

Akne vulgaris är vanligt från tidig pubertet och cirka var tredje individ lider av dessa besvär. Akne är en patologi där 4 faktorer som spelar en viktig roll och triggar utvecklingen av akne. De 4 faktorer är ökade sebumsekretionen eller med andra ord överproduktion av talg, hyperkeratiniseringen av talgkörtelns utförsgång (en ökad hornbildning inne i utförsgången) och ökad mängd Propionebacterium acne med samtidig inflammation. Akne får man framför allt i ansiktet, på bröstet och på övre delen av ryggen. Acne kan utlösas eller förvärras av olika faktorer, bland annat av vissa läkemedel (till exempel kortison och anabola steroider).Kosmetika kan också spela in, särskilt feta cremer och oljor som proppar igen porerna (komedogena produkter). Klämmer man på hudförändringarna riskerar man också att sprida inflammationen. Man brukar dela in acne i olika typer som övergår i varandra: 

Icke-inflammatorisk acne

Icke-inflammatorisk acne, ”acne comedonica”, domineras av slutna och öppna komedoner, framför allt i pannan, på näsan och kinderna i T-zonen. Majoriteten är inte inflammerade.

Inflammatorisk acne

Inflammatorisk acne, ”acne papulopustulosa”, involverar förutom T-zonen också käklinjen och övriga delar av kinderna. Vid inflammatorisk acne är många av pormaskarna infekterade, rodnande och upphöjda och bildar en blandningav papler och pustler, varblåsor.

Nodulocystisk acne

Nodulocystisk acne kännetecknas av både större och djupare hudförändringar –inflammerade knutor och cystor, i ansiktet och på bröstet och ryggen. Utslagen läker så gott som alltid med ärrbildning. Kräver specialistvård av Dermatolog.

Goda hudvårdsrutiner med produkter specifkt inriktade på grundorsakerna, framför symtom till acnetillståndet, ger bästa resultat.

Köp produkter mot Acne

 

Acne i ansiktet på kinderna

Rosacea

Rosacea är en en kronisk och relativt vanlig dermatos med huvudsaklig lokalisation centralt i ansiktet.Näsa, kinder och haka drabbas särskilt. Man vet dock inte vad som egentligen orsakar sjukdomen. Den dominerande hypotesen är att rosacea är både en inflammatorisk och vaskulär sjukdom. Inga tecken till bakteriell genes. Parasiten demodex är diskuterad som möjlig orsak, men förekommer även hos många hudfriska. Ofta börjar symptomen med att huden rodnar och svullnar i kortare perioder, men så småningom blir den mer långvarigt röd med vidgade blodkärl, knottror och små varblåsor. Bland symptomen ingår också vidgade porer och förstorade talgkörtlar. Pormaskar förekommer däremot inte.

Drabbar endast vuxna. 

Den som lider av rosacea bör så långt det går undvika sådant som vidgar de känsliga blodkärlen – intensivt solande, stark kyla eller värme, starkt kryddad mat, heta drycker, alkohol och stress.

Köp produkter mot Rosacea

 

Rosacea i ansikte på kinderna

 

Impetigo

Impetigo, eller svinkoppor är som det också heter, är en infektion med bakterier i huden, vanligast nära munnen. Impetigo är en vanlig sjukdom.

Orsak:

Impetigo oraskas av betahemolytiska streptokocker grupp A (GAS) eller S (aureus).

Hur det ser ut?

Gulaktiga, såriga utslag runt näsa och mun, ibland på händer och bål. Eksemliknande förändringar med blåsor som snabbt går över i sårytor.

Gör så här: 

Tänk på att följa noggrann hygien med handtvättning, engånghanddukar, engångsnäsdukar kan minska risken för smittspridning.

Flertalet fall behöver ej följas upp av läkare.

 

Bakterier som orsakar Impetigo

 

Eksem

Eksem, eller dermatit som det också heter, är en icke smittsam hudsjukdom och är den vanligaste hudsjukdomen. Eksem karakteriseras av rodnad, klåda, och eventuell skorpbildning, blåsbildning, fjällning och blödningar. Eksem finns i många varianter och orsakas av nedsatt barriärfunktion och en inflammatorisk process i de övre hudlagren.

  • Handeksem

Handeksem orsakas ofta av kontakt med vatten, rengöringsmedel och andra kemikalier, kyla etc.

  • Allergiskt kontakteksem

Allergiskt kontakteksem är en hudcellers överkänslighetsreaktion på ett ämne dvs ett allergen. Eksemet visar sig några timmar till ett par dygn efter kontakt med sådana ämne.

  • Seborroiskt eksem

Det seborroiska eksemet är framför allt lokaliserat till områden som har mycket talgkörtlar, till exempel hårbotten, ögonbryn, näsborrar, hörselgångar och ibland axiller med mera. Ibland förekommer försämring vid stress.

 

Behandling av eksem

Det viktigaste är att ta reda på den bakomliggande orsaken och eliminera denna. Lokalbehandling i form av mjukgörande medel ska tillämpas.  Inflammationsdämpande terapi vid behov. Läkta sår kan ibland få en avvikande färg och även sällan ärrbildning.

Sjukdomen behöver följas upp av läkare.

 

Eksem på huden

 

Psoriasis

Psoriasis är en sjukdom som drabbar hela kroppen. Inflammation orsakar utslag och fjällande hud - välavgränsade, rodnade, fjällande, lätt upphöjda, av varierande storlek. Sjukdomen kan också påverka leder, naglar, hjärtsystemet och kärlsystemet m.m. 

 

Psoriasis smittar inte. Psoriasis är en ärftlig sjukdom som utlösas av infektioner, stress eller läkemedel med mera. Sjukdomen är vanligt kronisk.

Sjukdomen behöver följas upp av läkare.

 

Pigmenteringar

Pigmenteringar är ett övergripande begrep som innebär att ett område av huden, av någon anledning, blir mörkare/ljusare än omgivande hud, det vill säga färgförändringar i huden. Pigmenteringar kan orsakas av solskador, hormonella läkemedel som påverkar kroppens hormonnivåer, p-piller, graviditet, ålder med mera. Det finns också forskning som tyder på att stress kan främja pigmenteringar.

Hyperpigmentering

Hyperpigmentering innebär att ett område av huden blir mörkare på grund av att färgpigmentet melanin ansamlas (ökad melaninproduktion).

Melasma eller kloasma

Melasma eller kloasma är ett ofarligt tillstånd i form av hyperpigmentering i ansiktet, med utbredning till framförallt ögonbryn, tinningar, kindben och haka. Pigmenteringen framträder tydligare vid solning.

Lentigo solaris

Lentigo solaris är bruna pigmentfläckar på huden. De kallas också solfläckar eller ibland åldersfläckar. Oftast bildas fläckarna på händernas ovansida och i ansiktet.

 

Man kan minska risken för pigmenteringar genom att använda solskyddskräm när du solar eller vistas länge i solen. Daglig applikation av solskydd skyddar mot UV-strålarna och motverkar melaninbildningen på cellnivå.

Köp produkter för Pigmenterad hud

 

Pigmenteringar Melasma och Kloasma

Tillbaka till fakta

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla

Information

Salongen

Webbutiken

SvenskaEnglish