Märkningarna är det enda sätt för en konsument att veta att det är en certifierad kosmetiskt produkt. Det innebär att de i själva verket tillför konsumenterna någon information som är avgörande för deras köpbeslut. Samtidigt som mängden märkningar kan vara förvirrande för konsumenten, så är skillnaderna mellan olika märkningar ibland hårfina.
Här hittar du vad de olika märkningarna står för.
Fairtrade är en oberoende produktmärkning som syftar till att bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor genom kriterier för lönenivå, ett minimipris som överskrider produktionskostnaderna och långsiktiga handelsavtal. Produktionen sker under förhållanden som följer de mänskliga rättigheterna.
Flera märkningar på hudvårdsprodukter och kosmetik har gått samman och skapat en gemensam märkning: Cosmos. COSMOS-standarden AISBL är en icke-vinstdrivande, internationell förening registrerad i Belgien. Det inrättades för att äga, förvalta och utveckla COSMOS-standarden som en internationell (och internationellt accepterad) standard för organisk och naturlig kosmetika.
Märkningen har två nivåer: Natural och Organic, som också står på märket. För Natural gäller att en viss del av innehållet ska vara av naturligt. För Organic ska en viss del av innehållet vara av ekologiskt ursprung. Mängden naturligt eller organiskt ursprung ska skrivas ut på produkten i vikt.
För alla Cosmos-certifierade produkter är kraven att en viss andel av ingredienserna ska vara ekologiskt odlade, att endast vissa förädlingsmetoder tillåts och att det finns förbud mot bland annat mikroplast och nanomaterial.
PhytoTrade Africa grundades 2001 som branschorganisationen för naturproduktindustrin i södra Afrika. Syftet är att minska fattigdomen och skydda den biologiska mångfalden i regionen genom att utveckla en industri som inte bara är ekonomiskt framgångsrika, men också etiska och hållbar.
PhytoTrade Africa underlättar utvecklingen av en livskraftig och uthållig naturproduktindustri i södra Afrika, som är inblandad i både inhemsk och exporthandel och baserad på resurser som är tillgängliga för fattiga landsbygdssamhällen.
ECOCERT: ett inspektions- och certifieringsorgan för hållbar utveckling.
ECOCERT är ett internationellt nätverk som arbetar för att hjälpa människor och miljön. ECOCERT har utvecklat sitt eget internationella nätverk med ett regionalt tillvägagångssätt och en lokal service i alla länder som gör det möjligt att tillhandahålla produktinspektioner och spårbarhet. Utbildad i ECOCERTs undersökningsmetoder och rutiner, rekryteras personal från värdlandet. Koncernen har 30 dotterbolag i 26 länder, vilket möjliggör drift och erbjudande av tjänster i mer än 130 länder.
Veganföreningen är ett registrerat välgörenhetsorganisation och det äldsta veganska samhället i världen, grundat i Storbritannien i november 1944. Vegan varumärket är helt enkelt ett fyrtårn för att locka veganer, deras familjer och vänner.
Märkning Vegan Society garanterar:
- Inga ingredienser från djur
- Inga djurförsök genomförs
Beauty Without Cruelty är en djurrättsorganisation med ett huvudmål att utbilda och informera allmänheten om exploatering, missbruk och lidande hos djur och att erbjuda humana alternativ för att ersätta grymma och skadliga livsstilsval.
Icke djurtestat.
Djurrättsorganisationen PETA har tagit fram märkningen the Beauty Bunny som kan användas av företag som har blivit certifierade av organisationen. Det finns i skrivande stund mer än 2000 företag i PETAs lista över företag som inte testar på djur. De listar även företag som testar på djur.