• ✔ Auktoriserad återförsäljare & hudterapeut

  • ✔ Fri frakt* 

  • ✔ Snabb leverans

Fakta om Vitaminer

A B B1 B2 B3 B5 B6 B7/H B12 C D E F

Tillbaka till fakta

A

A-vitamin 

Till skillnad från andra aktiva substanser upprätthåller vitamin A skönhet och tar bort spår av tid. Retinol är den mest kända antioxidanten. Det skyddar epidermiscellerna och hudproteinerna (kollagen och elastin) från skador på fria radikaler. Vitamin A stimulerar uppdelningen av bindvävsceller - fibroblaster, som är ansvariga för produktion av kollagen och elastin. De gör huden mer elastisk. Samma vitamin hjälper till att förhindra eller åtminstone minska uppkomst av streckmärken, sakta ner åldringsprocessen.

Köp produkter med Vitamin A

Produkter med vitamin A beautyka bild 6

B

B-vitamin

B-vitaminer är en riktig upptäckt för hud och hår som behöver intensiv återhämtning. Idag är 25 vitaminer i denna grupp kända, och var och en har sin egen speciella roll i vår kropp. B-vitaminer aktiverar förnyelsen av hud, hår och naglar för att de deltar i metaboliska processer av fetter, kolhydrater och proteiner, liksom syntesen av fettsyror som är nödvändiga för huden. Huden är mycket förtjust i B-vitaminer. Den ständiga användningen av krämer, masker och schampon med vitamin B gör att du kan glömma sådana problem som akne, rodnad och akne ärr, spröda hår och naglar. Dessutom mjukar fina linjer, och ansiktet blir vilat och uppfriskat.

Köp produkter med Vitamin B

Produkter med vitamin B beautyka bild 4

Vitamin B1 (Tiamin)

Typiskt används tiamin i hudvårdprodukter som syftar till att bekämpa rodnad, akne och akne, liksom deras spår. Den är vattenlösligt och helt säkert.

Vitamin B2 (Riboflavin)

Riboflavin har en komplicerad effekt på kroppen. Vitamin B2 tillåter dig att ta bort rodnad, bli av med akne och hudorrhet. Vitamin B2 är en antioxidant.

Vitamin B3 (Niacinamide)

Vitamin B3, eller niacinamid som det också heter, har varit länge använts mot akne och hyperpigmentering i huden. Den är också känd som en lugnande fuktbindare. Niacinamid stärker hudens barriärfunktion, ökar ceramidproduktionen i huden och förstärker hudens elasticitet. Vitaminet stimulerar enzymer som är viktiga för cellfunktion och energiomvandling, minskar inflammation, motverkar rodnad vid akne och rosacea, dämpar hög sebumproduktion samt motverkar torr hud.

Vitamin B5 (Pantotensyra)

Detta är en aktiv ingrediens som ofta används inom dermatologin. Den är fuktighetsbevarande och är väldigt stabil med en låg molekylärvikt. Detta ger möjlighet att lätt penetrera stratum corneum. Huden tål Pantenol väl och den orsakar inte irritation i form av rodnad, sveda, klåda och trötthet. Den stimulerar sårläkning genom att stimulera cellbildningen i de djupa lagren av huden. Dexpantenol är en förstastadium till Pantotensyra. Denna syra är en del av Coenzyme A, som spelar en viktig roll i cellregenereringen genom att förbättra hudens naturliga skyddsfunktionen. Dexpantenol befrämjar även fibroblasternas celldelning. Detta hjälper sår, ärr, brännskador och andra skador att läka. Pantenol har lindrande, anti-inflammatoriska och återfuktande egenskaper. Den används som en alternativ behandling mot acne och bidrar till att bekämpa torrhet, fjällning, klåda och hudrodnad.

Vitamin B6 (Pyridoxin)

Pyridoxin, eller vitamin B6, reglerar balansen av kalium och natrium. Det påverkar därför vätskebalansen och kan ha en lätt vätskedrivande verkan. Dessutom medverkar det i regleringen av hormonerna och upprätthåller balansen mellan dem. Ett för lågt intag kan visa sig genom en försämrad hudkvalitet som mjäll, akne och eksem. Hudförändringar kring näsa, mun och ögon kan förekomma.

Vitamin B7/H

Vitamin B7/H, kallas även biotin. Vitaminet är känt som hår- och hudräddaren samt eksemvitaminet. Detta vitamin bidrar till att hålla huden frisk. Det hjälper även till att balansera hudens talgproduktion och hudens mikroflora, vilket motverkar inflammationer och svamp.

Vitamin B12

Vitamin B12, även kallat kobalamin, är nödvändigt för nervsystemets funktion. Det behövs för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar. Vitamin B12 främjar bland annat hudcellernas funktion och ökar cellmetabolismen.

C

C-vitamin

Vitamin C är livsviktig av ett flertal anledningar. Den är vattenlöslig antioxidant som bekämpar fria radikaler och återbildar vitamin E. Den är viktig för collagenproduktion och stimulerar dess syntes. Vitamin C minskas allvarligt efter UV-strålning och reduseras lätt av värme och ljus. Detta vitamin förhindrar åldrande, vilket orsakas av ultravioletta strålar. Vitamin C förhindrar uppkomst av fina rynkor och pigmentfläckar på huden genom att dämpa en del av fotoåldrande i huden.

Köp produkter med Vitamin C

Frukter med vitamin C beautyka bild 2

D

D-vitamin

Vitamin D är ett livsviktigt vitamin. D-vitamin är en av vitaminer som kroppen kräver varje dag för att fungera optimalt. D-vitamin finns i två olika former: D2 och D3. Kroppen bildar bland annat vitamin D3 på egen hand då den utsätts för sol. Vitamin D2 kan du enbart få i dig genom kosten. Detta vitamin återfinns i livsmedel så som olika svampar (typ kantareller) och vissa alger. Men det finns även fler källor till vitamin D. 

Köp produkter med Vitamin D

Flicka solen vitamin d beautyka bild 2

E

E-vitamin

Det andra namn för E-vitamin är tokoferol, översatt från latin som "födelseprojektiv". Vitamin E är en fettlöslig vitamin som tenderar att vara koncentrerad i cellmembranets insida vilket gör att den är viktig för att motverka fett-peroxidation. Den motverkar effektivt fria radikaler och är en antioxidant. Vitamin E mjukar huden och förbättrar hudfärgen. Med sin antiinflammatorisk effekt lindrar E-vitamin uppkomst av allergier och acne. Den förhindrar också uppkomst av åldersfläckar och fräknar, och om de redan existerar gör E-vitamin dem ljusare.

Köp produkter med Vitamin E

Produkter med vitamin E bild 10

F

Fleromättade fettsyror (Omega-3, Omega-6, PUFA, EFA)

Fleromättade fettsyror är tunnflytande och dominerar i tunna vegetabiliska oljor. De viktigaste fleromättade fetterna heter omega-3 och omega-6. Omega-3 och omega-6 har många olika uppgifter i kroppen och behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. Fleromättade fettsyror utgör en stor del av hudcellernas väggar. Därför tas de upp lätt av huden och kan fungera som transportör av andra ämnen som man vill tillföra. Fleromättade fettsyror gör hudens eget fett mer tunnflytande. De används på atopiskt eksem och seborré; omega-3 rika oljor särskilt på psoriasis. Fleromättade fettsyror passar för fet hud och aknebenägen hy genom att vara tunna och alltså inte täppa till. Nyponfröolja, nattljusolja och gurkörtsolja används mycket i preparat som ska förebygga och behandla rynkor.

Köp produkter med Fleromättade fettsyror

Omega 3 i produkter beautyka bild 5

Tillbaka till fakta

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla

Information

Salongen

Webbutiken

SvenskaEnglish