• ✔ Auktoriserad återförsäljare & hudterapeut

 • ✔ Fri frakt* 

 • ✔ Snabb leverans

Rosacea

Vad är Rosacea bild 10

 

Hur tar man hand om hud med rosacea?

Idag ska vi prata om rosacea besvär. Vi kommer att försöka svara på populära frågor:

 1. Vad är rosacea
 2. vad är rosacea orsakerna
 3. Vad är acne rosacea
 4. är det möjligt att bota rosacea
 5. hur kan man lindra rosacea besvär
 6. FAQ – Frågor & Svar om rosacea
 7. Sommartips för hud med rosacea

Rosacea vad är det?

Vad är rosacea sjukdom? Vi hudterapeuter får ofta denna fråga från våra kunder. I denna Rosacea blogg ska vi berätta mer om rosacea i ansiktet och runt ögonen, orsaker till rosacea, behandlingar samtidigt bästa hudvårdsprodukter för rosacea.

Kännetecken på rosacea är rodnad och ökad känslighet i ansiktet. Rosacea uppstår när kärl är för sköra och tunna.

Rosacea i huden på ansiktet uttrycker sig som rodnad på näsan, i pannan eller runt ögonen.

Rosacea orsaker info bild1

Rosacea på torr hud uttrycks som rodnad, klåda, känslighet, yttorrhet och värmeökning i huden som flagnar.

Rosacea på fet & blandad hud är asymtomatisk i sitt tidiga skede, men med tiden utvecklas till vuxenakne eller acnerosacea.

Fortsätt läsa artikeln för att lära mer om rosacea och se våra rosacea tips!

Undrar du om orsak till rosacea?

Rosacea har många orsaker och trigger faktorer. Den främsta orsaken till rosacea är ärftlighet – om föräldrar har rosacea är risken stor att även barnet får den. Rosacea uppstår till följd av inflammation i kärlen därför är mest uppenbar på tunn, ljus hud.

Rosacea kan också triggas av andra faktorer. För kallt eller varmt klimat, alkohol, rökning, kaffe, stark mat, mycket kryddor och överdriven fysisk aktivitet kan alla ge upphov till rosacea. Rocasea kan vara orsakad av stress och högt blodtryck.

För att lindra rosacea undvik orsakande faktorer för rosacea samt använd speciella produkter för känslig hud.

En faktor som kan förvärra rosacea är mekaniska ansiktsskrubber och starka kemiska peelingar. Informera alltid hudterapeut om att du har rosacea för att få hjälp att välja rätt ansiktsbehandling mot rosacea.

 

Rosacea borttagning med laser bild2

Vad är acne rosacea?

Vuxenakne eller rosacea knottor är en undergrupp av vanlig rosacea i huden. Akne rosacea brukar uppstå vid 30-40 årsåldern.

Vad är aknerosacea – det är obehandlad rosacea med finnar. Obehandlad rosacea ger ökad inflammation i kärlen, stimulerar produktion av talg och man får en mer infektionskänslig hud med rosacea bölder. Inflammation i talgkörtlarna plus infektion resulterar i en så kallad vuxenacne eller acnerosacea.

Vad kan man göra åt och hur blir man av med rosacea?

Det är mycket viktigt att ta hand om drabbad hud. Att se över livsstil och vanor är första steget i att lindra rosacea. Undvik äta stark mat, dricka alkohol, röka och vistelse i för varma & kalla temperaturer. Det är mycket viktig med rätt hudvårdsrutin och regelbundna ansiktsbehandlingar för att få bort rosacea.

Idag finns det ett stort utbud av bra ansiktskrämer för rosacea som lindrar hudrodnad. Speciella ansiktsbehandlingar mot rosacea hjälper dig att stärka kärlen, dämpa rodnad och minska känslighet i huden. I samspel med rätta hudvårdsprodukter mot rosacea kan du komma långt i att lindra hudbesvär.

 

Kolla hudvård mot Rosacea

Rosacea kräm   Serum mot rosacea    Solkräm rosacea

 

Ansiktsbehandling mot rosacea

Ansiktsbehandling för rosacea är ett bra sätt lindra rosacea och minska rodnad i ansiktet. Den bästa behandlingen mot rosacea är laserkärlborttagning.

 • Laserbehandling mot rosacea är den mest moderna och avancerade behandling som dämpar rodnad i ansiktet. Laser är mycket effektiv för rosacea. Hudlaser hjälper att bli av med mild rosacea samt rosacea som uppkommer vid stress eller mekanisk hudpåverkan. Vid större rosacea hjälper behandling med laser att markant minska området med rodnad och reducera känslighet. Vi rekommenderar att göra laserkärlborttagning för rosacea under höst och vinter, när solstyrkan är minimal.
 • Mesoterapi är också en bra rosacea behandling. Det är mycket viktig att vara försiktig med rosacea hud under mesoterapi behandlingen. På vår skönhetssalong i Vasastan väljer vår leg läkare en special cocktail för hud med rodnad och försiktigt injicerar denna i huden. Cocktailen hjälper att stärka kärlen, minska inflammation och minimera känslighet i huden.
 • Microneedling & Dermapen för rosacea är ett annat sätt att tillföra vårdande produkter djupt in i huden och få en lindring av hudrodnad.

mild rosacea i ansiktet på näsan behandling stockholm bild 62

 • Vissa kemiska peelingar är bra ansiktsbehandlingar för att minska rosacea. Vår läkare väljer rätt kemisk peeling mot rosacea för dig med röd och känslig hud. Kemisk peeling hjälper att bygga upp vävnaden i huden samt minskar ökad produktion av talg i körtlarna, vilket motverkar acnerosacea samt bygger upp torr och tunn hud. Starka peelingar som går djupt in i huden är kontraindicerade vid rosacea. Rosacea kan med fördel behandlas med kemiska peelingar med aselain syra, glykolsyra, mjölksyra, mandelsyra och retinol syra. Kemisk peeling för rosacea kan med fördel kombineras med hyaluronsyra injektioner. Hyaluronsyra injektioner mot rosacea hjälper att återfukta och lugna röd, torr och känslig hud.
 • Undvik mekaniska peelingar och ansiktsskrubber vid rosaceasjukdom. Det som kan användas på rosacea hud istället för starka skrubber är ultraljudpeeling, Carbon laserpeeling och enzympeelingar. Enzympeeling för rosacea ger en varsam exfoliering av döda, torra hudceller och ger dig en fräsch, vacker, lysterfylld hud utan att mekaniskt irritera huden.
 • En annan bra ansiktsbehandling för rosacea är alginat masker. Alginat maskbehandling är en salongbehandling där ansiktsmask gjord av alger läggs över ditt ansikte. Ansiktsmasker med alger har fantastiska återfuktande, mjukgörande och lugnande egenskaper och hjälper därmed att lindra rosacea och svalka av huden. Alginat masker har också flera aktiva ingredienser och kan därför anpassas för din huds behov för att behandla rosacea och minska rodnad i huden.

   FAQ – Frågor & Svar om rosacea

   Kan jag använda smink vid rosacea?

   När det inte finns några allvarliga utslag är det möjlig att använda sig av olika hudvårdsprodukter men endast för känslig hud. Smink är också tillåtna - välj bara högkvalitativa märken och serier för känslig hud, överväga hypoallergisk ingredienserna, överskrid inte utgångsdatumen. Med utslag av akne och klåda är det bättre att vägra smink eftersom dess användning kan leda till komplikationer.

   Kan rosacea botas hemma?

   Det är omöjligt att bekämpa sjukdomen hemma med folkmedicin. Omfattande behandling krävs. Bara professionella hudvårdsprodukter och inriktade rosacea behandlingar gör att du kan få ett bra resultat.

   Kan rosacea botas helt?

   Denna sjukdom är kronisk, så behandling av rosacea är inte för att eliminera den, utan för att uppnå en stabil remission och undvika komplikationer. Modern hudvård erbjuder effektiva rosacea behandlingar. Bland dem är lasermetoden och mesoterapi.  På många sätt beror resultatet på patientens uthållighet och på det samvetsgranna genomförandet av alla rekommendationer. Kontakta en kvalificerad hudterapeut och följ strikt alla rekommendationer.

   Diet för rosacea: vad är det?

   Vi rekommenderar inte att äta kryddig, saltat, rökt och konserverad mat vid rosacea. Det är värt att avstå från alkohol, kolsyrade färgade drycker, all mat som potentiellt kan orsaka allergier. Starkt te och kaffe rekommenderas inte.

   Hur man undviker rosacea utslag på sommaren?

   Rosacea är inget hinder för att njuta av sommaren! Hur kan man koppla av och varva ner under denna period?

   Sommartips för hud med rosacea:

   • Rosacea kan förvärras under perioder av värme och stark sol, rodnad kan bli mer intensiv och kvarstå längre. Undvik därför solexponering mellan klockan 10 och 14, använd solskyddsprodukter för känslig hud, såsom solkräm med SPF50 och smink med SPF för ömtålig hud med vidgade blodkärl. Det minskar och förebygger rodnad, förbättrar hudskyddet och har lugnande egenskaper. Bär en bredbrättad hatt som ett extra solskydd.
   • På semestern, missbruk inte alkohol och kryddig mat, vilket kan bidra till utvidgning av blodkärl och förvärring av rosacea. Vissa vet av erfarenhet vilka livsmedel de bör undvika.
   • På sommaren ökar svettningen, vi är mer benägna att stöta på damm på gatan, och det bidrar till hudföroreningar. Med rosacea krävs en grundlig och samtidigt skonsam rengöring av huden. Lämpliga produkter som inte innehåller aggressiva. Exempel på sådana produkter är Micellar Water och Cleansing Mousse. Om huden är mycket känslig, använd kokt vatten i rumstemperatur eller lite varmt för att tvätta ansiktet.

   Låt sommaren vara glad och trevlig!

   2020-09-12 / av Maiia S 
   2022-10-24

    

    

   Våra populära artiklar

   Varför får man finnar? Vad gör Retinol i huden? Hur använder man Retinol? Vad är finnar? Hur behandlar jag finnar? Hudvårdsprodukter mot finnar

   Tillbaka till Fakta

   Produkten har blivit tillagd i varukorgen

   Gå till kassanFortsätt handla

   Information

   Salongen

   Webbutiken

   SvenskaEnglish