• ✔ Auktoriserad återförsäljare & hudterapeut

 • ✔ Fri frakt* 

 • ✔ Snabb leverans

AHA 

AHA image 12

Allt du behöver veta om AHA syror

Det finns en mängd olika syror som ofta används inom hudvårdsvärlden. Ta en snabb titt på ingredienserna i någon av produkterna du använder för närvarande, och vi är villiga att slå vad om att det finns någon typ av syra i minst en av dem. 

Och även om alla hudvårdssyror delar vissa egenskaper – främst att de alla fungerar som kemiska exfolieringsmedel – är de inte på något sätt skapade lika. Nedan tar vi en närmare titt på AHA och vad det är för något.

Vad är AHA?

De tre vanligaste grupperna av exfolierande syror är alfahydroxisyror (AHA), betahydroxisyror (BHA) och polyhydroxisyror (PHA). Med denna uppsjö av syror på marknaden kan det vara svårt för en lekman att förstå hur de skiljer sig åt. 

Det som gör AHA syror unika är att de är vattenlösliga och fungerar på hudens yta. Oljelösliga BHA tränger djupare in, vilket är anledningen till att de är guldstandarden för behandling av akne (salicylsyra är den vanligaste BHA), medan PHA är molekylärt större och därför skonsammare än AHA vid exfoliering på ytan.

De mest populära alfahydroxisyrorna som används på huden är glykolsyra - den mest intensiva syran under AHA-paraplyet - och mjölksyra. Glykolsyra härrör vanligtvis från sockerrö, medan mjölksyra, även om den härrör från mjölk, vanligtvis är syntetisk (och därför vegansk) när den används i hudvårdsprodukter. 

De är också de två minsta när det gäller molekylstorlek, vilket gör att de lättare kan penetrera. Andra AHA som ofta finns i hudvårdsprodukter inkluderar äppelsyra, citronsyra och vinsyra, som alla ofta kallas fruktsyror på grund av sina källor.

Läs om Kemiska peelingar >>>

 

De sju typerna av AHA är

 1. Citronsyra (från citrusfrukter)
 2. Glykolsyra (från sockerrör)
 3. Hydroxikapronsyra (från kunglig gelé)
 4. Hydroxikaprylsyra (från djur)
 5. Mjölksyra (från laktos eller andra kolhydrater)
 6. Äppelsyra (från frukt)
 7. Vinsyra (från druvor)

 

 

  Vad AHA syror används för

  Exfoliering

  AHA används främst för att exfoliera din hud. Faktum är att detta är grunden för alla andra fördelar som AHA erbjuder. Exfoliering hänvisar till en process där hudcellerna på ytan tappar bort. Detta hjälper till att ta bort döda hudceller men ger också plats för nya hudceller.

  När du åldras saktar din naturliga hudcellscykel ner, vilket kan göra att döda hudceller byggs upp. När du har för många döda hudceller kan de ackumuleras och få din hy att se matt ut.

  Ansamling av döda hudceller kan också förbättra andra underliggande hudproblem, såsom:

  • Rynkor
  • Åldersfläckar
  • Acne

  Ändå har inte alla AHA samma exfolierande kraft. Mängden exfoliering bestäms av vilken typ av AHA du använder. Som en tumregel gäller att ju mer AHA som finns i en produkt, desto mer kraftfulla exfolierande effekter.

    Vi tipsar:

  För att bibehålla och förbättra resultat rekommenderar vi komplettera Exfolierande AHA produkter med Vårdande produkter.

  Hudvårdsklinik Beautyka 

   

  Kollagenproduktion

  Kollagen är en proteinrik fiber som hjälper till att hålla din hud fyllig och slät. När du åldras bryts dessa fibrer ner. Solskador kan också påskynda kollagenförstörelsen. Detta kan resultera i blek, slapp hud.

  Kollagen i sig är i det mellersta lagret av din hud (dermis). När det övre lagret (epidermis) tas bort, kan produkter som AHAs gå att arbeta på dermis. AHA kan hjälpa till att främja kollagenproduktionen genom att förstöra gamla kollagenfibrer för att ge plats åt nya.

   

   

  Behandling av akne

  Du kanske är bekant med bensoylperoxid och andra aknebekämpande ingredienser för envisa fläckar. AHA kan också hjälpa till att behandla och förebygga återkommande akne.

  Akne eller finnar uppstår när dina porer är igensatta med en kombination av döda hudceller, olja (talg) och bakterier. Att exfoliera med AHA kan hjälpa till att lossa och ta bort tilltäppningen. Fortsatt användning kan också förhindra att framtida akne bildas.

  AHA kan också minska storleken på förstorade porer, som vanligtvis ses i aknebenägen hud. Omsättning av hudceller från exfolierande glykolsyra och mjölksyror kan till och med minska akneärr. Vissa akneprodukter innehåller även andra AHA, såsom citron- och äppelsyra, för att lindra inflammerad hud.

  Och AHA är inte bara för ditt ansikte! Du kan använda AHA-produkter på andra akne-benägna områden, inklusive din rygg och ditt bröst.

  Boka AHA behandling i Stockholm

  AHA peeling >>>

  Tebiskin Enerpeel >>>

  2022-10-12 / Maiia S

  Produkten har blivit tillagd i varukorgen

  Gå till kassanFortsätt handla

  Information

  Salongen

  Webbutiken

  SvenskaEnglish