• ✔ Auktoriserad återförsäljare & hudterapeut

 • ✔ Fri frakt* 

 • ✔ Snabb leverans

Vad är akne bild 1

Vad är akne?

Akne (inflammatoriska hudskador) är den vanligaste sjukdomen i hudens talgkörtlar och hårsäckar, från nyfödd till hög ålder.

Akne är den näst vanligaste hudsjukdomen i världen efter eksem. Kvinnor är vanligare drabbade, men män är mer allvarligt drabbade. Hos vissa människor är akne en ärftlig sjukdom och förklaras av talgkörtlarnas struktur och hudens genetiska känslighet för patogener.

Det finns kända fall då akne försvinner av sig själv men oftare händer det att sjukdomen blir kronisk. Det är mycket svårt att ge en exakt prognos, så det är mycket viktigt att ta reda på orsakerna till sjukdomen och eliminera dem så mycket som möjligt så att det inte blir några sorgliga konsekvenser.

Hur uppstår akne?

Huden är det största mänskliga organet efter massa och yta. Den utför ett antal viktiga funktioner såsom metabolisk, värmereglerande, receptor, skyddande.

Huden består av tre lager:

 1. epidermis - det yttre lagret av huden. Det omfattar fem lager som är placerade ovanför dermis och som huvudsakligen utför en barriärfunktion,
   
 2. dermis - den faktiska huden, bindväv som ligger mellan epidermis och de underliggande organen, från vilken den är separerad av ett lager av subkutan vävnad,
   
 3. subkutan vävnad - lös bindväv, ofta rik på fettavlagringar. Det översta lagret av epidermis - stratum corneum - utför en skyddande funktion. Stratum corneum har inga levande celler, utan består av döda celler. Tjockleken på detta lager kan vara olika, beroende på intensiteten av den mekaniska belastningen på hudområdet. Vattenlipidmanteln täcker stratum corneum i epidermis och skyddar huden från skadliga yttre påverkan, mikroorganismer och fuktförlust. Dess normala surhetsgrad (PH) är 4,5-5,5. Men med akne, svamp och andra sjukdomar förändras surheten i huden.

Hur uppstår akne bild 02

   

  Hur ser akne ut?

  Visuellt är akne en klump som sticker ut över hudens yta. Akne förekommer på vilken del av kroppen som helst, men de mest sårbara är ansiktet, nacken, bröstet och övre delen av ryggen. Akne bildas på grund av blockering av talggångarna, som är vanligast i de områden som anges ovan. Vissa akneformationer är svåra att urskilja visuellt, andra är tydligt synliga.

  Hur bildas akne?

  Direkt processen med aknebildning ser ut så här. Som ett resultat av patogena influenser eller hormonella störningar uppstår förändringar i den kemiska sammansättningen i de övre skikten av epidermis. Utsöndringen av talgkörtlarna ökar och sammansättningen av talg förändras. Processen för cellförnyelse av hårsäcken störs och hornlagret tjocknar (follikulär hyperkeratos). Det kommer en bakteriell obalans (reproduktion av vissa bakterier och förtryck av andra). Som ett resultat börjar en inflammatorisk reaktion.

  Om rodnad, inflammation, pormaskar, subkutana smärtsamma element uppträder på huden är detta en signal från kroppen att personen inte är frisk.

   

  Tonårsakne hudvård

  Hur ser akne ut bild 03

   

  Aknebehandling är en komplex process

  Akne kan vara en självständig sjukdom som orsakas till exempel av felaktig vård (vanligtvis är det mild akne). Men mycket oftare är akne ett symptom på störningar i kroppen. Det är därför symptomatisk behandling med externa preparat ofta inte ger bestående resultat, eftersom det inte eliminerar orsaken till sjukdomen. Som ett resultat blir akne allvarligare.

  Aknebehandling är ofta mer än bara behandling av finnar och pormaskar. Detta är behandlingen av hela organismen med syftet att ordna och harmonisera arbetet i kroppens olika organ och system. Och detta kräver en omfattande undersökning och fastställande av alla möjliga orsaker till sjukdomen samt noggrann efterlevnad av alla rekommendationer från hudterapeut och läkare.

   

  Vad är akne Aknebehandling bild 04

  Vad ska man göra efter aknebehandling?

  Efter aknebehandling måste du ta hand om din hud ordentligt, men det viktigaste är att övervaka dina livsstil och matvanor. Detta kommer att hjälpa till att förhindra att sjukdomen återkommer.

  Om efter aknebehandling kvarstår postakne på huden kan du ta bort dem med hjälp av avancerade laserbehandlingar eller kemiska peelingar som en hudterapeut kan rekommendera åt dig.

   

  Hudvård för fet hy

  Hudvård mot akne

  Vad är akne efter aknebehandling bild 06

   

  Vad är Postakne?

  Olika typer av postakne:

  • förstorade porer
  • ojämn hudton
  • ärrbildning

  Förstorade porer

  I ett normalt tillstånd rengörs huden självständigt från döda partiklar. Men med akne förblir dessa partiklar i epidermis på hudytan och blandas med fettet som produceras av talgkörtlarna, damm, sminkprodukter, svett. Utsöndringskanalerna är igensatta då och självrengöring blir omöjlig. Allt samlas i porerna vilka tvingas öka i storlek. Som ett resultat förlorar huden sin enhetlighet.

  Vad är Postakne bild 8

   

  Ojämn hudton (dyskromi)

  Uppkomsten av akne och eventuella tätningar på huden stör den normala cirkulationen av blod och lymfa. Som ett resultat kan utvidgade kapillärer, hyperpigmentering eller hypopigmentering av enskilda områden, mörkning eller rodnad bildas på platsen där aknen var belägen. Oftast blir tonen ojämn om man försökte mekaniskt med sina egna händer bli av med utslaget. Om du bokar ett möte med en hudterapeut i tid kan sådana problem undvikas.

  Hudvård för ojämn hudton

  Peeling mot pigmentfläckar

   

  Ärrbildning

  Akneärr bildas om akne sitter djupare i huden. Läkaren kan hjälpa till med behandlingsval efter att ha bestämt vilken typ av akne som ledde till uppkomsten av akneärr.

  Lasebehandling akneärr

  Microneedling

  Poatakne Ojämn hudton bild 8

   

  2023-01-08 av Andrew N

   

  Produkten har blivit tillagd i varukorgen

  Gå till kassanFortsätt handla

  Information

  Salongen

  Webbutiken

  SvenskaEnglish