• ✔ Auktoriserad återförsäljare & hudterapeut

  • ✔ Fri frakt* 

  • ✔ Snabb leverans

Vad är hyperpigmentering bild 1

Vad är hyperpigmentering 

Med årstidsväxlingarna och solens uppgång börjar vi se fler människor som lider av mörka fläckar på huden och ringar runt ögon. 

I den här artikeln får du en genomgång av de olika typerna av hudmissfärgningar samt deras orsaker.

Vad är hyperpigmentering och varför är det ett så stort problem? Låt oss ta en snabb resa tillbaka i tiden. Vi börjar med genetik och det faktum att vissa människor är mer benägna för hyperpigmentering än andra. Det finns dock inget som liknar solen för att antända mörka fläckar och främja fina linjer. Den värme som solen producerar utlöser melaninproduktionen, vilket ger huden en brons glöd. Tyvärr kan samma pigment leda till att huden blir mer känslig och sårbar, vilket gör det lättare för pigmentfläckar och sjukdomar som psoriasis, eksem och dermatit att utvecklas. Viss forskning har till och med visat ett samband mellan överdriven exponering för solljus och hudcancer.

Detta är anledningen till att det är viktigt att skydda huden med SPF (solskyddsfaktor). Om din hud redan är mycket känslig för solskador bör du vara extra försiktig med din solexponering särskilt om vädret är varmt och torrt.

När vi ändå talar om huden får vi inte glömma bort det yttersta lagret, epidermis. Epidermis kallas ofta för "första försvarslinjen" mot den hårda skadliga miljön som orsakar hudåldring och hudskador. En av överhudens viktigaste uppgifter är att hålla fukten inlåst eftersom när årstiderna förändras och luften blir torrare kan det leda till irritation och inflammation.

Typer av hyperpigmentering bild 81

Typer av hyperpigmenteringar

Hyperpigmentering i ansiktet, även känd som ansiktsmelanos, är den ...

Läs mer >>>

Vad är pigmentfläckar och leverfläckar?

Människokroppen kan förändras dramatiskt med åldern. En av de mest anmärkningsvärda förändringarna, när vi åldras, är uppkomsten av missfärgningar i huden. 

Pigmentfläckar

Pigmentfläckar är mörka fläckar som uppstår på huden när en person vistas i solen. De orsakas av melanin, som är ett ämne som ger huden dess färg. Melanin produceras av speciella celler som kallas melanocyter och som lever i hudens yttre lager. Även om pigmentfläckar är ganska vanliga är de fortfarande ett kosmetiskt problem. 

Leverfläckar

Leverfläckar är en typ av missfärgning av huden som uppträder på huden när en person åldras. Precis som pigmentfläckar orsakas leverfläckar också av melanin fast av en minskning av antalet celler som ansvarar för att producera melanin när man åldras. Eftersom huden är det största organet i kroppen innebär detta att den har störst potential att bli missfärgad. Även om de ofta förknippas med åldrande kan leverfläckar dyka upp när som helst under ditt liv. Liksom pigmentfläckar anses leverfläckar också vara ett kosmetiskt problem. De är vanligast hos personer med en familjehistoria av leversjukdom.

Varför vill man bli av med hyperpigmentering?

Nja, låt oss ta ett steg tillbaka för en stund och fundera över syftet med smink. I allmänhet bär människor smink för att förbättra sitt utseende; för att få oss att framstå som friskare, yngre eller snyggare. När vi tänker på syftet bakom sminket är det ganska lätt att förstå varför människor väljer att dölja sin hyperpigmentering. De vill helt enkelt inte framstå som skadade eller sjuka särskilt under ett viktigt möte eller ett event.

Även om det kan vara extremt frustrerande att försöka bekämpa hyperpigmenteringar med smink måste du vara uppmärksam på vad du lägger på ditt ansikte. Ett av de största misstagen som folk gör är att använda smink för att dölja hyperpigmenteringar. Detta kan leda till att deras tillstånd förvärras eller till och med orsaka en negativ reaktion.

Problemet med att täcka upp hyperpigmentering är att det inte alltid kommer att vara effektivt. Hos vissa människor kan sminket även förvärra hudens tillstånd. Ibland kan till och med motsatsen inträffas. I sällsynta fall kan allergiska reaktioner på sminket som man använder för att dölja sin hyperpigmentering inträffas.

Hur man blir av med hyperpigmentering?

Nu när du vet vad som orsakar hyperpigmentering och varför det är så viktigt att bli av med den är det dags för dig att vidta åtgärder. Det första steget är att skydda din hud från solen, särskilt om du redan har problem med pigmentering. UV-strålar från solen kan orsaka hudcancer, så det är viktigt att du alltid bär en hatt, solskyddsmedel och solglasögon när du vistas i solen. Håll dig borta från direkt solljus tills huden har haft tid att återhämta sig.

Behandlingar mot hyperpigmentering

 

Prova inriktade hudvårdsprodukter

En av de vanligaste orsakerna till hyperpigmentering är överdriven svettning särskilt i områden som pannan eller överläppen. Det är i dessa områden som svettpärlor kan orsaka skada, täppa till porerna och göra huden ännu mer mottaglig för torrhet och irritation.

Ett av de mest effektiva alternativen som finns för att hantera hyperpigmentering är att använda förebyggande och blekande produkter med jojoba. Jojoba fungerar som ett filter och fångar upp svetten innan den kan orsaka skada. Eftersom denna ingrediens är naturlig kommer den dessutom inte att täppa till porerna som andra kemikalier som finns ofta i sminkprodukter. Slutresultatet blir en renare och friskare hud.

Produkter mot hyperpigmenteringar

 

Andra orsaker till missfärgning av huden

Åldrande är den främsta orsaken till missfärgning av huden, men det finns flera andra orsaker som du bör vara medveten om. Personer med mörkare hudfärg löper till exempel större risk att utveckla åldersfläckar. Studier har visat att de som har mer melanin i huden löper större risk att utveckla åldersfläckar. Det finns en koppling mellan hudfärg och ökade risk för åldersfläckar. Det finns också en högre risk att få hudcancer hos personer som använder tobak. Om du är rökare bör du veta att du löper en ökad risk att få cancer. 

Hudcancer

Tyvärr kan båda pigmentfläckar och leverfläckar utvecklas i en typ av hudcancer, även om de ofta betraktas som kosmetiska problem. Liksom andra cancerformer kan hudcancer drabba människor i alla åldrar, även om den är vanligare hos de som är äldre. Om du någonsin har varit i ett soligare klimat vet du förmodligen att UV-strålar från solen kan orsaka hudcancer. UV-strålar från solen kan också orsaka melanom, en aggressiv typ av hudcancer som också kan orsakas av exponering för strålning, t.ex. röntgenstrålar eller ultraviolett ljus från ett solarium. När det gäller symtom har personer med hudcancer ofta röda fläckar eller fläckar som långsamt växer i storlek och form. Om du misstänker att du kan ha hudcancer bör du kontakta läkare så snart som möjligt så att de kan undersöka dig.

Och även om det finns olika orsaker till hyperpigmentering och missfärgning av huden är de vanligaste orsakerna åldrande och exponering för solen. Detta är goda nyheter för personer som vill förebygga eller minska sina hudmissfärgningar, eftersom det finns sätt att göra det. Du kan till exempel använda E-vitamin, som ökar antalet melanocyter i kroppen. Att äta mer frukt och grönsaker ökar också antalet melanocyter i kroppen. Och sist men inte minst kan du använda solskyddsmedel varje dag, vilket blockerar skadliga UV-strålar.

 

Som du ser finns det flera olika sätt som din kropp kan förändras med åldern, men ingen av dem är egentligen dålig. Även om det finns många orsaker till att din hud blir missfärgad när du åldras finns det sätt att bromsa processen. En av de bästa sakerna du kan göra för dig själv är att utbilda dig om de olika faktorer som orsakar missfärgning av huden. Se till att rådfråga din läkare om eventuella nyutvecklade pigmenteringar.

 

2023-03-09 av Andrew N

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla

Information

Salongen

Webbutiken

SvenskaEnglish