Hyperpigmentering i ansiktet, även känd som ansiktsmelanos, är den medicinska termen för onormal ansamling av pigment i huden. Detta kan ske av olika anledningar, men den vanligaste orsaken är överexponering för solljus. Överexponering för UV-strålar från solen kan leda till att huden blir torr och flagnande, vilket leder till fler chanser till hyperpigmentering. Därför är det viktigt att skydda sig från solen så mycket som möjligt.
Det finns flera olika typer av hyperpigmentering, men de två vanligaste formerna är postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) och melasma.
Vad är hyperpigmentering och varför är det ett så stort problem? Låt oss ta en snabb ...
Postinflammatorisk hyperpigmentering är den medicinska termen för bruna fläckar som uppstår efter ett utbrott av akne eller utslag. Dessa pigmentfläckar vanligtvis kliar och ibland är smärtsamma. De kan dyka upp var som helst i ansiktet, men oftast utvecklas de nära munnen eller på näsan. De är vanligare hos kvinnor än hos män, och de uppträder vanligtvis under det tredje till fjärde decenniet i livet.
Melasma eller kloasma är ett vanligt hormonellt hyperpigmenteringstillstånd som drabbar cirka 18 procent av kvinnorna och 6 procent av männen. Det är särskilt problematiskt hos personer med ljus hudfärg. Tillståndet är oftast förknippat med missbruk av solning utan användning av solskyddsmedel. Malasma-hudfläckar som oftast framträder i ansiktet betraktas ofta som ett hedersmärke, såtillvida att många kvinnor upplever att andra människor inte ser fläckarna.
Många hudspecialister säger också att hyperpigmentering är ärftlig, och den ses ofta i familjer med en historia av tillståndet. Den kan också utlösas av vissa livsmedel eller läkemedel, särskilt sådana som påverkar immunförsvaret. Majoriteten av fallen verkar dock vara idiopatiska, vilket innebär att patienten inte har någon känd orsak till sitt tillstånd.
Oavsett orsaken kan hyperpigmentering ha en betydande inverkan på livskvalitet. Förutom att den orsakar obehag och ibland smärta kan den också leda till allvarliga komplikationer.
I de flesta fall är hyperpigmentering inte ett allvarligt tillstånd och det försvinner oftast av sig själv eller med enkla behandlingar. I vissa fall kan det dock ta mycket längre tid att försvinna, särskilt om det orsakas av ett underliggande medicinskt tillstånd. I dessa fall är det viktigt att fastställa den underliggande orsaken så att den kan behandlas effektivt. Behandling av hyperpigmentering omfattar fototerapi (t.ex. laser), inriktade ansiktsbehandlingar (t.ex. kemisk peeling), livsstil och kostförändringar samt anpassad hudvård. Om tillståndet är lindrigt kan det vara möjligt att förhindra att det återkommer med en enkel hudvårdsrutin som inkluderar uppljusande kräm, fuktkräm och solskydd. Men om det orsakas av ett inre tillstånd (t.ex. leversjukdom) kan behandlingen bli komplicerad.
2023-03-29 av Andrew N